Har SOK en Kallur-kvot? I så fall ...

Susanna Kallur gick inte till final på 100 meter häck i EM. Hon lyckades heller inte springa under Sveriges Olympiska Kommittés OS-krav på 12.80. 
Däremot sprang hon, återigen, under Internationella kvalgränsen i grenen (13.00).

Ni kan bakgrunden: Kallur gör sitt första mästerskap på åtta år och har kämpat som en galen gnu för att komma tillbaka till toppen.
Hon har vandrat genom öknar, infernon, skärseldar och operationssalar världen över för att ta sig dit hon är idag. Hon håller, och det hon gjort är i sig en beundransvärd bragd. 
Hennes olympiska dröm, som så länge varit så avlägsen, är nu nära. 

Skärselden  .  Bara så att ni hajar vad Sanna Kallur gått igenom på sin väg till Amsterdam.

Skärselden. Bara så att ni hajar vad Sanna Kallur gått igenom på sin väg till Amsterdam.

Den allmänna åsikten är nu att Kallur ska få åka till Rio (i kraft av att hon klarat internationella gränsen). Om det blir så återstår att se. 
Klart är att SOK har en policy att vara mer liberala i sin bedömning om det handlar om ett framtidslöfte - typ en "se och lära-kvot". 
35-åriga Kallur har en sjukhusjournal längre än ett häcklopp och lär knappast rymmas där. 

För min del får hon gärna åka ändå. Det vore härligt att se henne på startlinjen efter allt hon gått igenom och det är uppenbart att hon kommer att kunna spetsa formen och orka hela distansen på ett bättre sätt om hon får fler lopp i kroppen.
Men att hon skulle hålla topp 8 klass i augusti? Nä, det har jag svårt att se.

Det kan finnas andra skäl att skicka Kallur. Inte för lång och trogen tjänst utan för att det är realistiskt att tro att hon kommer kunna kapa någon tiondel den kommande månaden. Plus att det vore en signal till andra i ett ofta mycket skadedrabbat landslag att det lönar sig att kämpa på. 

Men om Kallur får klartecken så förutsätter jag att även Lovisa Lindh (800m), Mikael Ekvall (maraton) och Isabellah Andersson (maraton) får åka. Alla är under den internationella kvalgränsen, men inte under SOK:s benhårda topp 8-norm. De befinner sig alltså, i likhet med Kallur i twilight zonen mellan kvalkraven. 

SOK:s krav är helvetiska i vissa grenar: 27.40 på 10 000 och 10.05 på 100m är ju en fet örfil för svenskar med olympiska drömmar.
Jag tycker i grunden det är bra med hårda krav och att de som åker verkligen ska vara redo att prestera.
Men jag tycker också att de flesta av de internationella gränserna är så hårt satta att de hade räckt (exempelvis kan ju SOK i skrivande stund ta ut varken EM-medaljör Michel Tornéus eller EM-finalist Johan Rogestedt, eftersom de inte klarat de internationella kraven).
Mikael Ekvall däremot borde fått klartecken för längesen, så han hade kunnat göra en rejäl OS-satsning.

Delar av hur resonemanget gick när de inhemska kvalgränserna för OS-friidrotten bestämdes.

Delar av hur resonemanget gick när de inhemska kvalgränserna för OS-friidrotten bestämdes.

I Amsterdam finns omkring 60 svenska friidrottare. Det är bra. Många är där för att testa på hetluften i ett mästerskap. De ska inte kallas turister - de ska kallas seriösa idrottare som drömmer om att överträffa sig själva. Men jag förväntar mig inte att alla ska ta sig till final. 

De som åker till Rio däremot har helt andra krav på sig. Och även om jag inte tror att vare sig Lindh eller Ekvall kommer vara topp 8 i OS, så bör de självklart få varsin biljett - om nu Susanna Kallur får en.
Annars bör SOK stå fast vid sina (löjligt) benhårda resultatkrav. Då blir det ingen Kallur i OS och då börjar det nog ringa rejält i telefonerna hos herrarna som bestämmer i Sofiatornet.
Då har jag ändå inte ens blandat in de svenskar som verkligen klarat SOK:s OS-krav, men som ännu inte fått klartecken (Kinsey, Skoog, Jarder).
SOK följer ibland en egen, nyckfull logik, och den är inte alltid lätt att förstå sig på. 
Om några dagar vet vi vilka som får åka  - och inte. 

HEY!
Du vet att om du vill tipsa om något är det bara att höra av sig. Stort som smått. Nyhetstips, synpunkter eller bara ett hej =)
Använd kontaktformuläret under fliken KONTAKT