Efter Johaug: Nu agerar Stefan Holm inom IOK

Det kom ett mail, som det heter. 
Från Johan Hammarström. Med en befogad fundering: 

"Vore det inte en bra idé att utveckla en app/webiste/tjänst eller liknande där man enkelt och snabbt kan få ett svar om en given medicin innehåller dopingklassade substanser? Då borde man kunna slippa diskussionen med att man inte kände till/visste om att preparatet var dopingklassat.
Borde man inte kunna utveckla detta genom att via någon tjänst få fram preparatets innehållsförteckning och sedan mappa mot WADAs "prohibited list"?
För mig känns det som en given affärsidé, eller vad tror du?"

Jovars. Framförallt låter det som en bra service för idrottarna. Jag har själv funderat på varför den tjänsten inte finns. Det borde vara fullt möjligt att ta en bild på en produkts innehållsförteckning och få ett snabbt svar på om preparatet innehåller något förbjudet. 

Kollade och frågade runt lite och faktum är att det finns liknande funktioner redan, även om de saknar officiell sanktion. Det här är något åt det hållet.

Det finns säkert fler och bättre, men problemet är att de inte har någon officiell sanktion och så länge Wada eller enskilda nationella antidopingorganisationer (NADO) inte kan tillhandahålla en 100 procent säker lösning så har jag svårt att tro att någon NADO eller något förbund skulle rekommendera den till sina aktiva.

Men nog borde det ändå finns utrymme för en sådan app i alla fall. Den skulle ju till exempel kunna fylla funktionen att omgående döma ut ett preparat, som icke tillåtet.
Visar den däremot "grönt ljus" finns det skäl för den aktiva att söka vidare information, och konsultera sin anti dopningsorganisation på hemmaplan. Många länder har ju en lösning för den typen av konsultation

Jag bollade frågan med Stefan Holm. Han har ju inte bara en gedigen internationell tävlingskarriär, utan sitter ju även i internationella olympiska kommittén där han ska jobba för de aktivas bästa. 
Han trodde heller inte det fanns någon liknande lösning, men gick igång på idén och gav ett löfte:
- Ska ta det med mig till mitt möte med IOK's aktivas kommitté nästa helg.
Bra där!

Det är såklart inte en lösning på all världens dopningsproblematik, men det är i alla fall en möjlighet till en second opinion för den aktive, som knappast kan förväntas vara helt insatt i den medicinska biten.

Om vi nu håller oss till Johaugs version (man får tro på den om man vill):
Hade hon "scannat" innehållsförteckningen sin salva, skulle hon på några sekunder haft goda skäl att ifrågasätta sin läkares omdöme när han gav henne Trofodermin.
Det hade inte befriat henne från ansvar vid ett positivt test, men det hade såklart minimerat risken för att hon hamnade i den situation hon hamnade i.

Det borde ligga i idrottens intresse att utveckla den möjligheten snarast. För att underlätta för de aktiva.
Jag hoppas på dig, Stefan.

*** 

På tal om värmlänningar. Succén bara fortsätter för Joel Eriksson Ek. Mål i NHL-debuten häromdagen. Inatt: tre assistpoäng när Minnesota Wild vann (5-0) över Boston. 
Coachen får nog se till att lära sig namnet omgående, för gamle Färjestad-Clabbes grabb tycks ha kommit till NHL för att stanna.  

Wilds coach citerad ur dagens Minnesota Star Tribune, alltså typ Minnesotas NWT.  

Wilds coach citerad ur dagens Minnesota Star Tribune, alltså typ Minnesotas NWT.  

***

Har ni tänkt på vad förtvivlat svårt Aktuellts (dubbla) programledare har att säga hej då i slutet av sändningen? Ett evigt fightande om att få sista ordet i sändningen. Jo, jag hajar. Det ska vara lite sådär lättsam "nu lämnar vi manus"-feeling.
Nej tack.
Om det ska vara så svårt att sätta punkt - ge mig ett telegram till istället.

***

Vill du läsa fler inlägg >>  Klicka här
Eller vill du veta mer om mig >> Läs här