Mitt val till Bragdguldet: Stenson

I dag ger vi ”Bragdguldet” till Henrik Stenson.
Det känns rimligt.
Men långt ifrån givet. 

 

Jag har med åren alltmer tyckt att Svenska Dagbladets guldmedalj till” årets främsta svenska idrottsbragd” blivit alltmer mossigt och förlorat både status och sammanhang.
Juryn har, enligt mig, fastnat i ett konservativt tänkande och har alltid haft en övertro på ett fåtal idrotter. 
Ändå blir jag lite engagerad varje gång det vankas utdelning.
För även om det är omöjligt så är det roligt att jämföra. Därav denna text. 

Man vet aldrig vad juryn tänker och tycker. Den lever sitt eget liv. Det diskuteras säkert både hästhoppning och orientering, mest för sakens skull.
Och fotboll.
Damlandslaget gjorde en häftig resa i Rio. Men att den ska leda hela vägen till ett Bragdguld, när den inte slutade med ett OS-guld, har jag svårt att se.

Som jag ser det finns det tre givna kandidater:

Sarah Sjöström
Givetvis. Men hon fick det ju i fjol, vilket kanske i och för sig inte ska vara något hinder. Lite Anja Pärson-läge. Pärson fick ju medaljen både 2006 och 2007. Välförtjänt båda gångerna, såklart, men den verkliga bragden var ju 2007 när hon vann flera guld i hemma-VM efter en svag och problemfylld säsong. Året innan hade man lika gärna kunnat (eller borde ha) belönat Björn Lind eller någon annan som vann guld i vinter-OS.

Sarah gjorde ju något ypperligt i OS, men egentligen gjorde hon det förväntade. Jag inser att det blir konstigt om överlägsenhet ska vara en belastning. Vinner Sarah igen är det inget konstigt med det.

Sarah Sjöström fick utmärkelsen i fjol. Enligt statuterna kan man (märkligt nog) bara få Bragdguldet två gånger. Sjöström skulle idag kunna bli den andra, vid sidan av Anja Pärson, att belönas två år i rad. Kanske bättre att spara Sjöströms andra guld?

Sarah Sjöström fick utmärkelsen i fjol. Enligt statuterna kan man (märkligt nog) bara få Bragdguldet två gånger. Sjöström skulle idag kunna bli den andra, vid sidan av Anja Pärson, att belönas två år i rad. Kanske bättre att spara Sjöströms andra guld?

Jenny Rissveds
Här snackar vi skräll. Det OS-guldet såg jag inte komma. Bragdfaktorn finns absolut där. Skulle Jenny få priset skulle jag jubla. 
Mitt frågetecken gäller konkurrensen, om vi nu ska jämföra (vilket ju inte går men heller inte går att frångå i sådana här sammanhang). Hon vann med nästan 40 sekunder. Medaljörerna är utspridda på 1.30 min och topp fem har i genomsnitt 30 sekunder mellan sig.
Det är möjligt att det är resultatet av en enorm prestation på en tuff bana. Jag kan inte bedöma det, kan nog sporten för dåligt. Överlåter det åt er andra i kommentarsfältet nedan.
Men jag sätter stort värde på hennes prestation. Den var häftig att se - och vad kan man mer begära än att utklassa konkurrenterna? 

Rissveds guld kom efter en sommar med seger i U23 VM samt debutseger i världscupen. Men det är skrällen i OS som meriterar henne för Bragdguldet och det vore mycket välförtjänt om hon vann. 

Min gissning är att Jenny Rissveds är juryns val i dag.
Mitt val är dock ett annat. 
Givetvis färgat av ett stort intresse för sporten, men också för att jag inser storheten i prestationen.

Henrik Stenson
Att vinna det största man kan: The Open Championship. Den äldsta tävlingen, äldre än de moderna olympiska spelen – och att samtidigt bryta en förbannelse och en barriär inom svensk (herr)golf.
Att dessutom göra det efter en makalös duell som sportens störste, Jack Niklaus, beskrev som den bästa golf han någonsin sett.

Det räcker för mig. Då behöver jag inte väga in ett OS-silver eller en seger på Europatouren eller något annat. Henrik Stenson är mitt val detta tuffa år.

Skulle golfen vinna skulle det bli andra gången (Annika Sörenstam fick det 1995 efter sin första majorseger). Cykel har fått det vid tre tillfällen tidigare och simningen har fått det inte mindre än sju gånger, varav två gånger de senaste fem åren.

Är det golfens tur i år?
Jag hoppas det. Men tror det knappast. Som golfkommentator och entusiast är jag van vid att även vanligtvis kloka och kunniga ofta sätter fördomar framför fakta när det kommer till just golf.   

Det är ett bra år och jag tycker inte det finns några rätt och fel av de tre jag räknat upp här.  
Klockan 13 idag får vi svaret.