Slipstvånget - VM:s första nederlag.

Så var man utomlands igen.
Klockan på 04:45 och fakirflight till Paris.
Tredje gången på några månader jag är här nu. Förut har det gällt fotboll.
Nu: Handbolls-VM. En maratonturnering som under 2000-talet blivit fem dagar längre, trots att antalet lag inte ökat. 

Mästerskapet kastar loss redan idag. Det ska bli kul.
Jag är rookie i sammanhanget. Matchas därför försiktigt av kanalledningen och sitter följaktligen på bänken i öppningsmatchen. 
Men troligen smyger jag mig bort till hallen ändå. I skydd av mörkret. Vill ju inte missa att se hur bra hemmanationen är. Brasilien är motståndare. Inte något tippat topplag, men helt okej (gick vidare från gruppen i OS i somras och åkte sedan i kvarten mot just Frankrike).

Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes tillsammans med programledaren Karin Frick inför kvällens premiär i Kanal 9. Olsson har koll på håret och Vranjes har koll på Olsson. Ungefär tror jag rollfördelningen är. Notera den än så länge slipslöse Olsson. Ska kuppen lyckas?   Foto: Isabel Boltenstern

Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes tillsammans med programledaren Karin Frick inför kvällens premiär i Kanal 9. Olsson har koll på håret och Vranjes har koll på Olsson. Ungefär tror jag rollfördelningen är. Notera den än så länge slipslöse Olsson. Ska kuppen lyckas? 
Foto: Isabel Boltenstern

Själv har jag ägnat dagen åt att komma in i det franska samhället. Jag har åkt Citroën, ätit en pain riche; flanerat längs boulevarder och kikat in i några boutiquer.
Nu ska jag träna (boule) innan matchen och sedan blir det kanske en snabb foie gras till dîner.

Jag har även packat upp mina väskor och försökt reda ut vad jag egentligen stoppat ner.
Det var minsann lite av varje. Mycket kläder. Ingen tandborste, men väl en stjärnmejsel. Och min frus pass.
Jag var nog lite trött i morse.

Mitt grandiosa baggage föranledde en smärre diskussion huruvida vi har ett slipstvång i sändningarna eller inte.

Delar av garderoben til detta handbolls-VM. Notera gärna de åtta slipsarna. Långt ifrån en till varje dag av detta mastodontmästerskap. Frågan som uppstår: Dubblera? investera i fler? Eller avstå....

Delar av garderoben til detta handbolls-VM. Notera gärna de åtta slipsarna. Långt ifrån en till varje dag av detta mastodontmästerskap. Frågan som uppstår: Dubblera? investera i fler? Eller avstå....

Själv har jag aldrig förstått slipsens storhet, men är av princip mycket liberal i min inställning till detta klädesplagg. Vill en ha slips får en ha det, men ingen ska tvingas bära en snara runt halsen mot sin vilja.
Det är inte en fråga om ett textilens bijouterie - snarare om sidentillverkad klaustrofobi. 
Staffan ("jag har inte ens med en slips") Olsson var på min sida, medan jag tror Ljubomir  ("nu har jag ju fixat flera slipsar") Vranjes lade ner sin röst.

Vad övriga tyckte är oklart. 
Per Johanssons förhöll sig mycket passiv och kommentator Jarelind gick iväg eftersom han blev rädd att slips kunde vara ett nytt socialt medium (han tar inga risker och gör allt för att aldrig figurera på en offentlig bild).
Två mot en alltså.  

Dessvärre bröt diverse redaktörer och annat löst folk in just som vi skulle klubba igenom det slipslösa mästerskapet. Med en argumentation som hade fått Napoleon Bonaparte att framstå som handlingsförlamad, avslutade slipsfundamentalisterna tvärt diskussionen med ett kort "det är slips eller inget som gäller".
Exakt vad detta "inget" innebar gjorde mig synnerligen nyfiken, men jag hann aldrig komma till skott med min fråga innan en mustig bouillabaisse bars in och ögonblicket gick förlorat.
VM:s första nederlag var ett faktum. Merde!

Därför får ni med stor sannolikhet slipsar i rutan ikväll (om nu inte Staffan lyckas med sin kupp - vilket möjligen kan bli väl så spännande som mästerskapets öppningsmatch).
Min slips får ni dock se tidigast på fredag. När Sverige kliver in i mästerskapet gör även jag det.

Bonsoir!