Mer om rödvin, Kalla filmdagar och om en OS-legendar som får stanna hemma

Tillbaka i Stockholm efter två dagar i snöandets Sundsvall. Kaosväglag igår på E4:an gjorde att hemresan tog en helvetisk tid, men inte värre än att jag till slut han hämta min dotter hos dagmamman.

Var i Västernorrland för att träffa Charlotte Kalla inför OS. Hon var på ett strålande humör och utstrålade total harmoni. Lovar gott.

Mindre gott lovade vädret. Snön bara vräkte ner i två dygn, men det hindrade inte Kalla från att ge sig ut på ett distanspass i två timmar.
Det hindrade inte oss heller. Stor eloge till Pessi Liukkonen på Sundsvalls kommun, som med mycket kort varsel och utan att blinka ställde upp och körde runt oss på sexhjuling i snöyran. Utan honom hade vi inte fått hälften så bra bilder på Charlotte.

Foto-Johan fick ligga på ett skumpande flak och jag delade säte med Pessi. Snön yrde och ganska snart såg jag ut som en Michelingubbe som rullats i kokosfingor. Allt för konsten (även om min insats var ganska blygsam). 

Håller koll.  Spårgeneralen Pessi Liukkonen rattade snömobilen med van hand. Fem till tio meter framför skidåkarna är ganska perfekt fotoavstånd, men lättare att säga än att genomföra i praktiken när det går snabbt som fan i utförsbackarna. Pessi fixade allt briljant. Tack! 

Håller koll. Spårgeneralen Pessi Liukkonen rattade snömobilen med van hand. Fem till tio meter framför skidåkarna är ganska perfekt fotoavstånd, men lättare att säga än att genomföra i praktiken när det går snabbt som fan i utförsbackarna. Pessi fixade allt briljant. Tack! 

Snacktempo.  Fotograf Johan Nordquist kämpar mot det skakande skoterflaket för att få lite fina bilder på Charlotte Kalla på Södra Stadsberget i Sundsvall. Kalla var på distanspass tillsammans med Tynderös Emil Lagergren. Två timmar i "snacktempo".  Även om det blev ganska tyst i den sk Stövelbacken, en av Skidsveriges tuffare stigningar. 

Snacktempo. Fotograf Johan Nordquist kämpar mot det skakande skoterflaket för att få lite fina bilder på Charlotte Kalla på Södra Stadsberget i Sundsvall. Kalla var på distanspass tillsammans med Tynderös Emil Lagergren. Två timmar i "snacktempo".  Även om det blev ganska tyst i den sk Stövelbacken, en av Skidsveriges tuffare stigningar. 

Intervjun gjordes kvällen före på Scandic City i Sundsvall. Charlotte utstrålande stort självförtroende och  verkar vara precis där hon vill var inför OS. Lovar gott. 

Kvällen ägnades sedan åt en trevlig middag på "Verket" tillsammans med Foto-Johan och @Sammiedays (aka Samuel Danielsson). Den senare påminde om att jag står i skuld till honom, vilket jag totalt förträngt. Ett bet från förra årets Mastersgolf. Han lyckades sent på kvällen till och med skaka fram bevis i form av en gammal dm-tråd på Insta. 

vad.jpg

Jag erkänner mig besegrad, men måste tillstå att det fortfarande känns konstigt att Garcia tillslut lyckades knyta ihop säcken. Trodde hans puttning skulle fallera; att det spanska psyket skulle krackelera. 
Men okej - spanjoren besegrade Justin Rose, efter att engelsmannen varit i skogen på första särspelshålet.
Kul för Sergio. Och kul för Samuel.
En skvätt amerikanskt rödvin kommer (eventuellt) med Postnord , så snart jag vridit ur min sammetskavaj från Idrottsgalan.   

Mästare i kavaj.  Efter 73 tidigare majors, 18 Masters och över 20 topp 10-placeringar i olika majors, fick spanjoren Sergio Garcia vinna i golfens kanske finaste tävling. Kul för honom.

Mästare i kavaj. Efter 73 tidigare majors, 18 Masters och över 20 topp 10-placeringar i olika majors, fick spanjoren Sergio Garcia vinna i golfens kanske finaste tävling. Kul för honom.

***

Senaste dopningsnytt: Ryssland förnekar sig inte. Här lite spännande läsning i dagens VG som möjligen säger något om ryssarnas inställning till ren idrott. 

***

Stor grej i Norge också att Ole Einar Björndalen inte kommer till OS. Björndalen, som gjort sex OS och har åtta(!) OS-guld, och fler medaljer än någon annan i vinter OS-historien, blev inte uttagen av Norges olympiska kommitté.
I sig inte så märkligt: Björndalen har inte klarat kravet på två topp 12-placeringar (vilket samtliga uttagna gjort). Veteranen har som bäst två 18:e platser och i övrigt har han bara undantagsvis varit topp 30. 

Internationella skidskytteförbundets ordförande (en norrman!) kontaktade då IOK:s högsta ledning för att ordna ett Wild Card till Björndalen, men något sådant kommer inte att delas ut. 
Det känns helt rimligt. Även om Björndalen säkert hade kunnat komma i bättre form till OS, måste ju bedömningar och uttagningar falla på Norge - inte på IOK.
Resultat borde rimligen styra - inte PR. 

Sånt chockbesked kan det väl knappast ha varit?  Visst, Björndalen har fantastiska meriter, och den dagen han slutar ska jag skriva en hyllningskrönika om honom. Men i världscupen i vinter har han, utöver två 18:e-platser, resultatraden: 42-36-52-46-28-31. Norska kravet var alltså 2 x topp 12-placeringar. 

Sånt chockbesked kan det väl knappast ha varit? Visst, Björndalen har fantastiska meriter, och den dagen han slutar ska jag skriva en hyllningskrönika om honom. Men i världscupen i vinter har han, utöver två 18:e-platser, resultatraden: 42-36-52-46-28-31. Norska kravet var alltså 2 x topp 12-placeringar. 

 

Huruvida det är rätt att begränsa antalet deltagare i mästerskapen till ex fyra skidåkare eller skidskyttar kan man såklart diskutera. På ett sätt är det ju svårare att nå pallen i en världscuptävling i längdåkning än på ett OS, eftersom det finns fler med kapacitet att placera sig högt.

Men nu finns ju en begränsning och då är det nog klokt att håla sig till den. Och det finns såklart en charm i att det inför mästerskapen skett en gallring. I OS möts de bästa av de bästa. 
Och är det något vissa vintersporter behöver för sin framtida överlevnad så är det fler nationer som lyckas - inte större norsk dominans.