Om när jag trashade den första Idrottsgalan

Idrottsgalan firar jubileum ikväll. 20:e upplagan.
Minns ni premiären?

Det var år 2000. Leif ”Loket” Olsson var programledare tillsammans med Kristin Kaspersen. (Den senare är programledare även i år.)
Ludmila Engquist var vid den här tiden en av Sveriges mest populära kvinnor; hon hade gjort sensationell comeback efter en cancersjukdom och vunnit VM-medalj ett halvår tidigare. Nu tog hon storslam med tre priser.

I kategorin ”Årets nykomling” fick både Anja Pärson och Christian Olsson ge sig mot Ana-Karin Kammerling. 
Men de största hyllningarna och rubrikerna fick Björn Borg – som utsågs till ”Århundradets idrottare”.
”Mitt liv som person och idrottsman är fullbordat”, sade Borg.

Själv fick jag också en del rubriker. Hade nämligen det tvivelaktiga nöjet att vara kommentator i den högst tveksamma och synnerligen utskällda programpunkt som gång på gång avbröt Idrottsgalan med flera minuter långa bandade sjok från en pågående match i innebandyns elitserie.
Innebandy var knappast min huvudsport och exakt hur det gick till när jag kommenderades till Torvalla Sporthall denna bistra januariafton minns jag inte, men det är väl ingen vild gissning att alla andra hade tackat nej. Det var nämligen ett kamikaze-uppdrag.

Mitt referat var säkert bristfälligt, men den huvudsakliga anledningen till att tittare och tidningar rasade var att jag var en del i det som beskrevs som en reklamkupp.
SVT ville ha galan sponsrad (inte officiellt naturligtvis – det hette att man ville visa en bit av det levande Sportsverige) och för att leva upp till reglerna för sponsring krävdes en eon av live-idrott.

Tanken var någonstans säkert god – men inslagen blev mycket störande och den som aldrig slutade prata när alla bara ville se uppklädda idrottskändisar – det var jag.

”Lägg ner eländet”, dundrade Åke Stolt i Sydsvenskan, medan Ulf Stenberg i GP tyckte att jag borde fått priset ”Årets prestation”, för att jag kämpade tappert med referaten från Torvalla sporthall.

Nya tag ikväll. Dock utan headset - och jag lovar göra mitt yttersta för att inte störa jubileumsupplagan.

En ung Karlsson, med blonda slingor i håret, som så ofta på den tiden. Tror bilden är nyare än 2000, men det var den jag hittade.

En ung Karlsson, med blonda slingor i håret, som så ofta på den tiden. Tror bilden är nyare än 2000, men det var den jag hittade.