Sverige kan förlänga en fin svit i handbolls-VM i kväll

Då var handbolls-VM i gång. Och i eftermiddag blir det ju högintressant när oprövade Sverige går in i turneringen mot lilla Bahrain.
Det bör bli en komfortabel seger för Sverige menar alla experter, även om de varnar för underskattning och att Bahrain kan sticka upp. Men det hör ju till.
Har svårt att se att detta relativt orutinerade svenska laget skulle gå in på planen och känna sig överlägset. Det kommer att vara stort fokus och mycket talar för att en fin tradition förlängs. 
Mer om det strax. 

*** 

Discoverygänget hade lite samkväm igår kväll med en fransk middag. Ostar (mycket goda, dock ej gouda) och sniglar ("beautiful snails" enligt menyn) och charkgrejer (fd djur) till förrätt.
Jag drämde i med en råbiff till huvudrätt. Skämdes lite eftersom jag har bestämt att 2017 ska vara året jag äter betydligt mindre kött än tidigare.
Men är man i Frankrike så är man.

En icke färgkorrigerad Per Johansson testar det franska köket. Snigelbetyg: 4 av 5 baskrar. Mer vitlök efterlystes. Någon anförde även brist på anis. 

En icke färgkorrigerad Per Johansson testar det franska köket. Snigelbetyg: 4 av 5 baskrar. Mer vitlök efterlystes. Någon anförde även brist på anis. 

Ljubomir utsågs till dryckesansvarig och gjorde ingen besviken , mer än möjligen den som skulle betala kalaset.
Bland det mest spektakulära som framkom noterades att Redaktör Colliander aldrig i hela sitt liv ätit ägg. Alltså - han har ätit mat där ägg varit en beståndsdel, men aldrig rent ägg. Inte i någon form.
Spelar ingen roll om det så varit rått, kokt, stekt, pocherat, koagulerat eller massakrerat.
Människan har aldrig ätit ett ägg. 
Det är nu verifierat.

På kontot för höjda ögonbryn antecknas även det faktum att kommentator Jarelind tar med sig CD-skidor på sina resor.
För känslans skull, tror jag han sa. Han vill ha något fysiskt att förhålla sig till när han väljer musik. Inga filer. Skivor. 
Konvoluten får dock stanna hemma när Jarelind packar.

Vi diskuterade sedan en stund vad vi skulle välja om vi tvingades lyssna på endast en artist resten av våra liv.
Niklas valde Thåström. Jag tror Niklas är smått fanatisk när det kommer till Thåström (och vem kan klandra honom). Han har sett honom live i åtminstone fyra olika länder. Det hade jag gärna gjort också.
Själv gick jag för Morrissey, medan jag tror redaktör Leo framhöll sin namne Cohen.
Andra artister som figurerade var Bowie (jag), Queen (Leo) och Rage Against the Machine (Niklas) och Belinda Carlisle (kyparen).
Dylan förkastades helt av kommentatorn. Ett tecken på dåligt omdöme, 
Redaktör (det finns alltså flera) Colliander hade ingen åsikt. Han åt sniglar.
Han äter alltså inte ägg. Men sniglar. 

Redaktionsmöte me delar av gänget på plats. Colliander (stående), jag, Staffan, Ljubomir (med ryggen mot kameran), Maverick, Frick, producent-Emelie, Maja och längst bort - som alltid i någon form av yogaposition: Isabel Boltenstern.   

Redaktionsmöte me delar av gänget på plats. Colliander (stående), jag, Staffan, Ljubomir (med ryggen mot kameran), Maverick, Frick, producent-Emelie, Maja och längst bort - som alltid i någon form av yogaposition: Isabel Boltenstern.   

Ny dag. Morgonträning för de flesta. Boltenstern och Ljubomir driver på. Sen frukost och redaktionsmöte.
Inga konstigheter. Det är ganska tidig match för Sverige i dag (sändningsstart kl 17).
Spännande att se hur Sverige kommer spela. 
Mycket är nytt: en del mästerskapsdebutanter, oprövad förbundskapten och lite skador (Johan Jacobsson) och sjukdomar (Nielsen).
Nielsen var även influensasjuk inför mästerskapet 2014 och missade även då genrepen.
Han har lite otur i januari, den där Nielsen.

Nu är han dock frisk och frågan är om han går rakt in i mittförsvaret, eller om förbundskaptenen väljer att spela med Darj och Pettersson, som i träningsmatcherna.

Jag är också nyfiken på vem som kommer klia fram och ta för sig. Min förhoppning är Simon Jeppsson, vänsternian. Ung, lång, lurig. Bra skott.
Elitseriens bäste spelare, men inte så länge till (tillhör Flensburg fr o m sommaren).

Det finns mycket spännande att se fram emot. Men motståndaren Bahrain borde som sagt inte vålla några större problem.

Bahrain har bara spelat en VM-turnering tidigare (utan framgång) och drog sig ur senast eftersom man kom på att man inte tyckte om värdlandet Qatar. Man ångrade sig sedan och tyckte plötsligt om Qatar, men då var det försent. Island fick vara med istället. (I samma mästerskap nekades även inkvalade Australien att vara med, eftersom internationella handbollsförbundet ansåg att laget var för dåligt för VM. Tyskland fick Australiens plats. Ingen fattade något, förutom att allt handlade om pengar och handbollspolitik.)

Hursomhelst: Sverige slår Bahrain nio gånger av tio. Vi får hoppas att fredagen den 13:e inte innebär att det blir de där 10:e matchen i afton. 

Fakta är att Sverige inte förlorat en premiärmatch i ett handbolls-VM sedan VM i Östtyskland 1974. Över 40 år sedan, den gången vann Spanien en målsnål (15-14) tillställning i Schwerin. 
De flesta verkar övertygade om att det sviten kommer förlängas i dag. 

*** 

Läser att Mathias Fredriksson har synpunkter på att Mika Myllylä blir staty i sin hemkommun i Finland. "Det skulle aldrig hända i Sverige", säger Fredriksson. 
Nä, det är möjligt.
Men i Sverige gav vi Bragdguldet till Tomas Johansson, brottaren, som två år tidigare i samband med OS i Los Angeles fälldes för anabola steroider och blev av med sin medalj.
Så vi kan allt vi i Sverige med....