DEN FARLIGA JAKTEN PÅ SUPERKROPPEN

Föreläsningar om dopning, kosttillskott och skeva kroppsideal
Vi erbjuder föreläsningar på plats och digitala lösningar med hög kvalitet

Det mesta av medias rapportering när det gäller dopning handlar om elitidrotten. Problemet finns absolut inom där, men i Sverige är dopning i dag främst en växande folkhälsofråga.
Kroppshetsen är utbredd och kravet på att se bra ut stort.
Att gå ner i vikt eller bygga muskler kan vara sunt. Problemet är att många strävar efter ett skevt kroppsideal som för de allra flesta är mycket svårt att uppnå. Frestelsen att ta en genväg kan därför vara stor.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att försäljningen av kosttillskott och kroppsförändrande preparat varje år slår nya rekord, eller att någonstans mellan 40 000 - 80 000 svenskar tar anabola steroider för att snabbt bygga muskler.

När han inte föreläser är Jonas Karlsson en välkänd journalist och programledare. Här är han studioankare under OS i Tokyo 2021.
I februari 2022 håller han i sändningarna från vinter-OS i Peking.

Vi måste prata mer om detta.
Varför är vi så sällan nöjda med våra kroppar? Vilka ideal är det egentligen vi strävar efter? Och vilka är riskerna att se upp med i jakten på superkroppen?

TV-profilen Jonas Karlsson är en av landets mest anlitade föreläsare när det gäller dopning och kosttillskott. Snarare än att komma med pekpinnar och förmaningar vill han i sina föreläsningar problematisera kring synen på våra kroppar.
I sina föreläsningar ger han på ett informativt, underhållande och lättillgängligt sätt en bild av problemet med dopning, kosttillskott och energidrycker. Föreläsningen anpassas alltid till målgruppen. Jonas föreläser ofta för:


"Jonas har sett dopning på nära håll både inom idrotten, men även konsekvenserna i samhället och för enskilda personer.
Han är otroligt kunnig och delar med sig av kunskaperna på ett förtroendegivande och underhållande sätt.”

Sara Gunnarsson Forsberg, 
Drogförebyggande samordnare, Vänersborg

"Jonas är expert på att anpassa innehållet i föreläsningarna till målgruppen och genom detta behåller han elevernas uppmärksamhet. Hans exempel är tydliga och relevanta och kopplar ihop teori med verkligheten, vilket gör det meningsfullt för eleverna och skapar ett tydligt sammanhang.”

Jessica Hall Mäx, lärare,
Borlänge


OM FÖRELÄSAREN

Jonas Karlssons intresse för dopning startade med fusket inom idrotten. Under sina 17 år på SVT Sport bevakade han flera idrotter som hade stora problem med dopning, framför allt friidrott och längdskidåkning. Att lära sig mycket om olika substanser och metoder, samt vad som driver idrottare att fuska blev något av hans specialämne och han ägnade många reportage, dokumentärer och krönikor åt just dopningen.

Jonas Karlsson tillsammans med Ben Johnson i Toronto 2019. Mötet resulterade i en prisad dokumentär om mannen som fått symbolisera dopningen inom idrotten.

2016 lämnade Jonas Karlsson SVT för ett programledarjobb som OS-ankare på Discovery. Men han har fortsatt göra dokumentärer om dopning. Inför Vinter-OS 2018 gjorde han ett program om Johann Mühlegg och Per Elofsson och hösten 2021 prisades Jonas på den stora film- och TV-festivalen i Milano för sin dokumentär “Ben Johnson- när sanningen hann ifatt”.

De senaste åren har Jonas vid sidan av föreläsningarna arbetat för Professor
Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation samt PRODIS (Prevention av dopning i Sverige). Han är blad annat anlitad som sakkunnig och utbildare i antidopningsfrågor inom ramen för metoden “100% ren hårdträning”, som är den enda nationellt etablerade metoden för att förebygga dopning och som idag tillämpas på omkring 600 gym i över 100 kommuner runt om i Sverige.


Under pandemin har det till blivit många digitala föreläsningar, men när Jonas väl är på plats är intresset från lokal media ofta stort. Vi tycker det är bra att ämnet uppmärksammas, så är ni intresserade hjälper vi er gärna med att få dit media.

INNEHÅLL OCH MÅLGRUPP

Föreläsningarnas innehåll och längd anpassas alltid till målgruppen. Dopning och kosttillskott är något som berör många och även om du själv inte är i riskzonen för att börja dopad dig så kan du mycket väl vara kompis, lärare, ledare eller partner till någon som brukar anabola steroider eller extrema kosttillskott. Föreläsningen vänder sig därför till en bred allmänhet.
Att förklara vad dopning är, hur det används, vem som använder det samt vilka effekter och bieffekter som finns är en grundläggande del av föreläsningen. Jonas vill framförallt problematisera kring attityder och inkörsportar, snarare än att komma med pekpinnar. Vad driver unga människor att använda sina kroppar som medicinska experiment? Vad styr våra kroppsideal?

Beroende på önskemål, målgrupp och längd på föreläsningen kan innehållet anpassas. Exempel på innehåll:

  • Samhällsdopning (estetisk dopning, gymdopning)

  • Kroppsideal (drivkrafter, trender mm)

  • Kosttillskott

  • Våld, maskulinitet och kriminalitet

  • Idrottsdopning

  • Idrottsetik, sportslig rättvisa

  • Naturliga testosteronnivåer, gråzoner, framtidsspaning mm.

Det är givetvis möjligt att styra innehållet och kombinera olika infallsvinklar. Generellt sett kan man säga att föreläsningarna brukar skiljer sig åt enligt följande (för de vanligaste målgrupperna).

  • Gymnasiet och grundskolan (åk 9)
    Anabola steroider förekommer på högstadiet, men oftast sker debuten under gymnasiet. För högstadier fokuserar Jonas därför mer på potentiella inkörsportar, kroppsideal samt kosttillskott och energidrycker.
    Varför är det så viktigt att se ut på ett visst sätt? Vad är det som styr våra kroppsideal? Hur påverkas vi av vår omgivning, medier och sociala medier? Vem börjar dopa sig och varför? Vad är anabola steroider och vilka risker finns?
    För gymnasieelever blir det också fokus på steroidernas effekter och bieffekter.
    Går åhörarna en idrottsutbildning som till exempel RIG, NIU eller liknande så kan avsnittet om idrottsdopning byggas ut.
    Rekommenderad tid: 45-75 min (digital föreläsning på distans) och 60-90 min (på plats).

  • Kommuner, regioner, politiker, polis samt personal inom vård, skola, omsorg
    Utöver ovanstående kan föreläsningen här även fokusera mer på dopning kopplat till svensk lagstiftning och kriminalitet. Jonas föreläser även om kopplingen mellan dopning, manlighet och våld i nära relation.
    Polis och vårdpersonal är ofta intresserade av identifiering och bemötande. Hur kan man se om någon är dopad? Hur ska man ta upp detta med personen i fråga?
    Rekommenderad tid: från 60 min och uppåt (digital föreläsning) och 60-120 min (på plats).

  • Gym, idrottsföreningar, akademier, idrottsförbund mm
    Vanligen brukar kunden här önska ett större fokus på dopning inom idrotten. Hur ser dopningen inom idrotten ut idag? Hur tänker en dopad idrottare? Kan vem som helst bli en fuskare?
    Här är stort fokus på riskerna med vissa kosttillskott och så kallad “misstagsdopning”. Jonas pratar även om behovet av kosttillskott kopplat till näringslära.
    Gymmen önskar ofta få input på hur man kan identifiera en dopad medlem, samt hur ett bemötande eller konfrontation lämpligen bör ske.
    Rekommenderad tid: från 60 min och uppåt (digital föreläsning) och 60-120 min (på plats).


"På ett mycket intressant, begripligt och pedagogiskt sätt fick de åhörarna att lyssna med stor inlevelse."

Falköpings tidning

”Jonas ger exempel som man lätt kan koppla till sig själv och den vardag som vi och ungdomarna lever i. Eleverna tycker att föreläsningen är givande, bra men också lärorik. Jag rekommenderar denna föreläsning till er undervisning."

Joakim Blomqvist, lärare Ljungby


ALTERNATIV OCH PRISER

Det finns tre olika typer av föreläsningar:

  • Föreläsning på plats

    Är precis vad det låter som. Jonas älskar att föreläsa för publik på plats och får oftast mycket höga betyg i utvärderingar. Om omständigheterna bara tillåter är detta det alternativ som oftast blir bäst.
    Det som krävs av er är en lösning för att kunna spela upp bild och ljud (alltså projektor eller liknande). Jonas tar med sig den presentation och det material som ska visas i sin dator (Mac). Han har även en multiport för att kunna föra över bilderna till de vanligaste formaten (HDMI, VGA, DVI mm). Vi stämmer av innan så vi vet att det funkar.

  • Digital live-föreläsning
    Vår digitala lösning har använts flitigt under pandemin till såväl föreläsningar som utbildningar/workshops och seminarier. Det fungerar väldigt smidigt. Antingen kopplar vi upp oss mot mot er, eller så styr vi föreläsningen från vår studio.
    Vi jobbar via Zoom och kan för närvarande ta upp till 500 unika uppkopplingar. Föreläsningen växlar mellan talare, presentation (bilder eller klipp) eller en integrerad variant.
    Rent praktiskt, om vi använder Zoom från oss, så får ni en länk och ett lösenord. Vi kopplar sedan upp oss i god tid innan för att säkerställa kvaliteten på ljud och bild. Önskas ett test några dagar innan föreläsningen så löser vi det. Olika interaktiva möjligheter finns, såsom omröstningar eller frågor via ljud eller text.

  • Inspelad föreläsning
    Vi har tagit fram en föreläsning som primärt riktar sig mot årskurs 8 till och med gymnasiet. Den är 57 minuter lång och fokuserar på tre huvudområden: anabola steroider, kroppsideal och kosttillskott. Innehållet är anpassat för att uppfylla läroplanens krav på D:et i ANDT.
    För den som är intresserad finns tillhörande arbetsmaterial med kunskaps- och diskussionsfrågor (bland annat ett 1X2-quiz, självstuderingsuppgifter samt underlag för gruppdiskussioner).
    Den inspelade digitala föreläsningen säljs som en licens där vi förser er med inloggningsuppgifter som är giltiga den period vi kommer överens om.
    Den inspelade föreläsningen ger en flexibilitet när det gäller att planera in ämnet i verksamheten. Den har också använts av skolor som ett komplement till en digital live-föreläsning, så att elever som missade föreläsningen får motsvarande presentation i efterhand.

Priser varierar beroende på vilket/vilka av ovanstående upplägg som bokas. Handlar det om en föreläsning på plats är kostnaden även beroende av avstånd från avreseort (Jonas utgår Nacka, Stockholm) samt ev övernattning. Kontakta oss därför för exakta priser.
För att ge er en ungefärlig prisbild så har vi tagit fram följande kostnadsexempel:

  • Digital “live-föreläsning” för skola (dagtid): från 5000 kronor ex moms (max 90 min)

  • Digital “live-föreläsning” för allmänhet/idrott/yrkesverksamma från 6000-10 000 ex moms beroende på längd, antal åhörare, inriktning på föreläsningen samt om det gäller dag- eller kvällsföreläsning.

  • Föreläsning på plats*: 8000-15 000 ex moms (skola, högskola). För övriga grupper, vänligen kontakta oss för offert.
    Tillkommer gör ersättning för resa med egen bil eller annat transportmedel. Vi strävar alltid efter att hålla nere resekostnaderna för både kund och miljö. Jonas reser oftast med egen bil (elbil) eller tåg om avstånd och resmål medger.

  • Inspelad föreläsning: Kostnaden varierar beroende av hur många som ska ta del av föreläsningen samt för hur lång tid licensen ska vara giltig. Kostnaden för en enskild skola som önskar tillfällig licens startar från 2995 kr ex moms. Priset varierar sedan beroende för hur lång licens som önskas.
    För en kommun, skolkoncern eller liknande som önskar visa föreläsningen för många skolor är kostnaden
    omkring 10 000 - 15 000 kronor ex moms per termin.
    Tillhörande arbetsuppgifter (se ovan) går att köpa till för en engångskostnad på 600 kronor ex moms.

Detta är alltså ungefärliga kostnader för att ge en fingervisning. Vi är alltid öppna för att diskutera priser, i synnerhet om det handlar om att boka flera föreläsningar. En vanlig lösning har varit att en kommun har bokat en eller ett par föreläsningar för skola på dagen och sedan ytterligare en för allmänheten eller idrotten på kvällen. I de fallen har vi sökt paketlösningar som blivit bra för bägge parter.

FÖRFRÅGAN OCH KONTAKT

Förhoppningsvis har ni tyckt att ovanstående varit både intressant och informativt.
Finns det frågor eller vill ni skicka en bokningsförfrågan så når ni oss snabbast genom att använda knappen “KONTAKTA OSS“ nedan.
Det går även bra att kontakta Linn Hellstrand på antidopning@karlsson.media